Provjera milijeka u BiH za izvoz u EU

Bez autora
Jan 21 2014

Delegacija Kancelarije EU za hranu i veterinarstvo doputovala je danas u BiH sa ciljem da izvrši procjene i vrednovanja kontrole koju su provele nadležne institucije u proizvodnom lancu prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU. Delegacija FVO boraviće u BiH do 31. januara, kada će na konferenciji za novinare saopštiti rezultate posjete. Delegacija FVO izvršiće kontrolu cijelog lanca proizvodnje mlijeka, objekata i farmi kandidovanih za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU. Posebno se očekuje procjena stepena provođenja Protokola o mlijeku koji je ključni uslov za uvoz u EU.

Provjera milijeka u BiH za izvoz u EUDelegacija Kancelarije EU za hranu i veterinarstvo doputovala je danas u BiH sa ciljem da izvrši procjene i vrednovanja kontrole koju su provele nadležne institucije u proizvodnom lancu prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU...

Delegacija FVO boraviće u BiH do 31. januara, kada će na konferenciji za novinare saopštiti rezultate posjete, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Delegacija FVO izvršiće kontrolu cijelog lanca proizvodnje mlijeka, objekata i farmi kandidovanih za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU.

Posebno se očekuje procjena stepena provođenja Protokola o mlijeku koji je ključni uslov za uvoz u EU.

Inspektori FVO delegacije sastali su se danas u Sarajevu sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH iz resora veterinarske službe, veterinarske inspekcije Inspektorata Srpske i Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Protokol o uspostavljanju komandnog lanca kojim se zadovoljavaju uslovi za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka porijeklom iz BiH u EU, u skladu sa članom 4. Regulative 605/2010, potpisan je između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, a rezultat tih aktivnosti je posjeta FVO inspektora.

Ukoliko dobije pozitivne ocjene za kontrole koje su provela nadležna tijela, Bosni i Hercegovini će biti dozvoljeno da izvozi mliječne proizvode u EU i njeno centralno nadležno tijelo će moći uvrštavati proizvođače iz BiH na listu onih kojima je dozvoljeno da izvoze svoje proizvode.

Imajući u vidu da je ovo proces čisto tehničke prirode, konačna ocjena može se očekivati u roku od dva mjeseca nakon posjete, kada budu finalizirani rezultati s terena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik